27 мая 2022

Нездавальняючы стан дарожнага пакрыцця каля прыпынку "Гаспадарчыя тавары" (г.Мазыр)

Ямы на дарозе каля прыпынку "Гаспадарчыя тавары" (г.Мазыр)

Дарожнае пакрыццё з друзава-гравійна-пяшчаных сумесяў каля прыпынку "Гаспадарчыя тавары" па вуліцы Прытыцкага ў г.Мазыр у цяперашні час знаходзіцца ў непрыдатным эксплуатацыйным стане, які не адпавядае патрабаванням тэхнічных нарматыўных прававых актаў:

- дарога пакрыта выбоінамі;

- як следства каля прыпынку можна назіраць вялікую колькасць лужын;

- праз ямы аўтобусы не пад'язджаюць да прыпынку, а спыняюцца на праезнай частцы;

- перамяшчацца па такой дарозе цяжка.

Адзначым, што згодна з п. 6.1.4 СТБ 1291-2016 «Дарогі аўтамабільныя і вуліцы. Патрабаванні да эксплуатацыйнага стану, дапушчальнага па ўмовах забеспячэння бяспекі дарожнага руху», зацверджанаму і ўведзенаму ў дзеянне пастановай Дзяржаўнага камітэта па стандартызацыі Рэспублікі Беларусь ад 14.12.2016 № 89 (далей – СТБ 1291-2016), гранічна дапушчальныя велічыні дэфектаў пакрыцця на праезнай частцы вуліц прыведзены ў табліцы 6, а тэрміны іх ліквідацыі – у табліцы 7.

Так, для пакрыццяў з пераходным тыпам дарожнага адзення дапускаюцца (для катэгорыі вуліцы 3нп):

- выбоіны плошчай не больш за 0, 16 кв. м і глыбінёй не больш за 10 см-10 м. кв. на 1 км. вуліцы;

- выбоіны плошчай больш за 0, 16 кв. м і глыбінёй больш за 10 см - не дапускаюцца;

- каляіна глыбінёй 10 см;

- грабёнка глыбінёй 5 гл.

Тэрмін ліквідацыі дэфектаў, апісаных вышэй, складае не больш за 6 сутак. На нашу думку, бягучы стан дарожнага пакрыцця каля прыпынку "Гаспадарчыя тавары" на вул. Прытыцкага  не адпавядае патрабаванням СТБ 1291-2016.

У адпаведнасці з арт.41 і 43 Закон Рэспублікі Беларусь ад 04.01.2010 № 108-З " Аб мясцовым кіраванні і самакіраванні ў Рэспубліцы Беларусь», выканкамы базавага ўзроўню ў межах сваёй кампетэнцыі ў парадку, устаноўленым заканадаўствам:

- арганізуюць будаўніцтва, рэканструкцыю, рамонт і ўтрыманне мясцовых аўтамабільных дарог, кіруюць дарожнай дзейнасцю, звязанай з аўтамабільнымі дарогамі несупольнага карыстання;

- забяспечваюць бяспеку дарожнага руху;

- забяспечваюць добраўпарадкаванне.

У сваю чаргу, п. 4 ТКП 246.1-2020 (33200) «Аўтамабільныя дарогі. Пакрыцця з друзава-гравійна-пяшчаных сумесяў. Правілы эксплуатацыі», зацверджанаму і ўведзенаму ў дзеянне загадам Міністэрства транспарту і камунікацый Рэспублікі Беларусь ад 2 чэрвеня 2020 г. № 36-д (далей – ТКП 246.1-2020 (33200)), работы па эксплуатацыі пакрыццяў аўтамабільных дарог з шчэбенева-жвірова-пясчанай сумесі выконваюць з мэтай:

- прадухілення інтэнсіўнага зносу і развіцця дэфектаў;

- ліквідацыі дэфектаў і аднаўлення працаздольнасці пакрыцця;

- забеспячэння бяспекі руху транспартных сродкаў і павышэння спажывецкіх паказчыкаў пакрыццяў аўтамабільных дарог.

Парадак ліквідацыі дэфектаў дарожных пакрыццяў ажыццяўляецца ў адпаведнасці з п. 6. 4 ТКП 246.1-2020 (33200).

На падставе вышэйсказанага, просім:

- правесці праверку фактаў нездавальняючага стану дарожнага пакрыцця, і парушэнні СТБ 1291-2016, указаных у гэтым звароце;

- прыняць меры па: ліквідацыі дэфектаў і аднаўлення працаздольнасці дарожнага пакрыцця; забеспячэнню бяспекі руху транспартных сродкаў і павышэння спажывецкіх паказчыкаў пакрыцця дарогі; прывядзенню стану дарожнага пакрыцця ў адпаведнасць з патрабаваннямі ТКП 246.1-2020 (33200).

Пры разглядзе гэтага звароту просім:

- даць абгрунтаваны і матываваны адказ па сутнасці з канкрэтнымі фармулёўкамі і спасылкамі на нарматыўныя прававыя акты (п. 1 арт. 18 Закона ад 18.07.2011 № 300-З «Аб зваротах грамадзян і юрыдычных асоб»);

- забяспечыць уважлівае і адказнае стаўленне да разгляду гэтага звароту;

- не дапускаць халатнасці, фармалізму і бюракратызму пры яго разглядзе (пп.1.1 п. 1 дырэктывы ад 27.12.2006 № 2 "Аб дэбюракратызацыі дзяржаўнага апарату і павышэнні якасці забеспячэння жыццядзейнасці насельніцтва").