Медицина, здоровье, образование

Захаваем беларускамоўную школу

workimg

Настаўніца беларускай мовы з вёскі Гошчава (Івацэвіцкі р-н Брэсцкая вобл.) ініцыюе перавядзенне мясцовай школы з беларускай на рускую мову навучання. Юлія Папко перакананая, што родная мова не патрэбная дзецям, бо ў будучыні будзе ствараць іх перашкоды.

Прикрепленные фотографии

• Учреждение, в которое направлено обращение: Брестский облисполком
  • Дата и время отправки: 31 мая 2016, 19:26

Юлія Папко, настаўніца беларускай мовы ў Гошчаўскай СШ, ініцыюе перавядзенне мясцовай школы з беларускай на рускую мову навучання. Свае дзеянні яна аргументуе тым, што дзецям складана вучыцца па-беларуску.

"Моўны бар’ер — гэта істотная і вялізная праблема. Дзеці ня могуць знайсьці сяброў. Іх часта называюць калгасьнікамі і гэтак далей", - кажа спадарыня Юлія.

На дадзены момант за перавод школы на рускую мову навучання настаўніца сабра подпісы бацькоў 65 вучняў школы, у якой цяпер навучаецца каля 80 дзяцей. Дырэктар Гошчаўскай СШ Аляксей Халадовіч не супраць такой ініцыятывы. Крыніца: http://www.svaboda.org/content/article/27725869.html

1. У петыцыі за перавод школы на рускую мову сцвярджаецца, што існуе моўны бар'ер паміж белмоўнай школай і рускамоўнай сям'ёй. Мы лічым такую аргументацыю неістотнай: беларуская мова захавалася ў вёсках у народна-дыялектнай форме. Таму калі бар'ер існуе, то толькі паміж літаратурнай беларускай мове ў школе і дыялектнай у сям'і.

2. Таксама ў петыцыі сцвярджаецца, што большасць вучэбна-метадычных дапаможнікаў выдаецца па-руску. Па дадзеным Белстата ў 2013-2014 навучальным годзе 15% дзяцей навучаліся па-беларуску. У краіне наладжана выданне падручнікаў і дапаможнікаў на беларускай мове ў дастатковым аб'ёме.

Беларуская мова - нацыянальная мова беларускага народу. Па інфармацыі змешчанай атласе ЮНЭСКА "Міжнародныя мовы ў небяспецы", беларуская мова мае статус "unsafe" - "небяспечна". Гэта найвышэйшы бал для мовы, якая знаходзіцца пад пагрозай вымярання. Нашай задачай з'яўляецца захаванне беларускай мовы як культурнай каштоўнасці беларусаў.

Полученный ответ

Iнiцыятыу аб пераводзе школы на рускую мову на самой справе не прадпрымалася и прадпрымацца не будзе. Адмiнiстрацыя, настаунiкi и бацькi не падтрымлiваюць iдэю пераходу на рускую мову навучання.

• дата получения: 14 июня 2016
  • подписал: Начальник управления образования Праемыцкий Ю.М.
Ответ управления образования Брестского облисполкома

308.3кБ, добавлено Moder2, 2016-06-15 13:37:34